Blue zones

Blue Zones

In november 2005 publiceerde National Geographic haar beroemde documentaire over de Blue Zones: drie bijzondere leefgemeenschappen op aarde, waar mensen gezonder en gelukkiger zijn en langer leven dan gemiddeld. Deze blue zones hebben de hoogste concentratie vitale 100+ jarigen: Okinawa, Japan; Nuoro provincie, Sardinië en Loma Linda, Californië, USA.

De reportage was spraakmakend, want de onderzoekers ontdekten dat het geheim niet zit in sterke genen of een supergezonde leefomgeving, maar in kleine alledaagse levensstijlfactoren, zoals de dagelijkse routine, hun kijk op het leven, hun overwegend plantaardig dieet, matigheid, dagelijkse lichaamsbeweging (ook op hogere leeftijd), het aanhangen van een geloofsovertuiging en het hebben en onderhouden van een sterk, positief ingesteld sociaal netwerk.

Men concludeerde dat mogelijk het geïsoleerde karakter van de leefgemeenschappen hebben bijgedragen tot het behoud van een traditionele levensstijl. Maar één blue zone wijkt hiervan af. Loma Linda is een Westers georiënteerd en hypermodern stedelijk gebied. Dit feit maakt deze blue zone tot een interessant voorbeeld voor andere stedelijke gebieden in de wereld. Inmiddels zijn er al 7 Blue Zones bekend.

Op de recente wereldleiderstop, World Economic Forum in Davos, heeft Dan Beuttner een presentatie gegeven over hoe de Blue Zones-principes de levens van mensen en hele leefgemeenschappen kunnen veranderen.

Bekijk hier de originele Blue Zone presentatie: klik op het Instellingen icoontje voor Nederlandse ondertiteling.

Ga voor meer informatie naar de Blue Zones website.