Programma

Het Adventistisch voordeel - 06 maart 2018

(spreker: Ingrid Wijngaarde)
De befaamde fontein van de jeugd lokte in de oudheid vele avonturiers naar een levenslange zoektocht. Niemand wil oud worden en voor velen gaat de zoektocht naar een magisch brouwsel, dat hen helpt zo lang mogelijk hun jeugdigheid te behouden, gewoon door. Als introductie op de serie Gezonde lifestyle bespreken wij hoe gezondheid afhangt van de keuzen die u zelf maakt.

Betere voeding - 06 maart 2018

(spreker: Belinda Keizer)
Het kopen van eten voor het gezin kan veel geld kosten. Zelfs in Nederland zijn velen aangewezen op de Voedselbank, omdat ze de dagelijkse boodschappen niet kunnen betalen. In deze presentatie bespreken wij hoe u meer en beter voedsel kunt kopen voor minder geld.

Alcohol - 13 maart 2018

(spreker: Jan Kerssen)
Velen associëren alcohol drinken met ontspanning en vertier. Reclame maakt drinken tot iets wat hoort bij glamour en tot iets wat hoort bij een stoer en sexy sociaal leven. In deze presentatie bespreken wij de neveneffecten van de gezondheidsondermijner nummer 1.

Tabak - 13 maart 2018

(spreker: Jan Kerssen)
Het is verbazingwekkend dat, met alle kennis over het gevaar van roken, mensen nog steeds beginnen met roken. Als u overweegt te gaan roken, of zelfs al rookt en wenst dat u zou kunnen stoppen, dan is deze presentatie precies voor u bedoeld.

Cafeïne - 20 maart 2018

(spreker: Jechiël Egers)
Iedereen die koffie drinkt, weet dat cafeïne je gedachten en gedrag verandert en verslavend is. Als je cafeïne gebruikt, zal er altijd een effect te meten zijn. De vraag is: hoe waarderen we dat effect? Hebben we alle informatie om ons een goed oordeel te vormen? Dat zijn de vragen waar we het in deze presentatie over willen hebben.

Rust - 20 maart 2018

(spreker: Ingrid Wijngaarde)
In deze lezing bespreken we het belang van voldoende rust. Steeds meer mensen slapen korter dan 6 uren per nacht. Doctoren waarschuwen voor de negatieve effecten van slaapgebrek, maar niemand schijnt te willen luisteren. We denken dat we prima functioneren, maar onderhuids gaat er van alles mis.

Kanker - 27 maart 2018

(spreker: Anja den Ouden)
Wat we eten en drinken, waar we wonen en werken en wat we inademen, kunnen bepalend zijn of we in de kankerstatistieken belanden. In 30% van alle sterfgevallen in Nederland, is kanker de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door hart en vaatziekten. De trieste waarheid is dat het aantal gediagnosticeerde gevallen van kanker wereldwijd naar verwachting met 70% zal stijgen. Dat is alarmerend! We staan stil bij het goede nieuws over hoe we kanker kunnen voorkomen.

Spijsvertering - 27 maart 2018

(spreker: Anja den Ouden)
Eten is een van de speciale geneugten van het leven. We weten dat God wilde dat we van ons eten zouden genieten, omdat Hij ons smaakpapillen gaf om de smaak van voedsel waar te nemen en te waarderen. Hij plaatste bijna 10.000 van deze sensoren op de menselijke tong! Maar terwijl we genieten van de smaak van voedsel in onze mond, is het de vraag hoe velen van ons er over nadenken wat er met dat voedsel gebeurt nadat we het hebben doorgeslikt

Ontbijt - 03 april 2018

(spreker: Yentl Free)
In deze presentatie willen we met u stilstaan bij de bewijzen dat de belangrijkste maaltijd van de dag, het ontbijt, overslaan, schadelijker en onverstandiger is dan u denkt.

Depressie - 03 april 2018

(spreker: Jirmeja Wijngaarde)
Wereldwijd worden miljoenen mensen getroffen door stemmingsstoornissen, ongeacht hun leeftijd, ras, geloofsovertuiging of opleiding. Op dit moment lijden meer mensen aan een stemmingsstoornis dan in vorige generaties. In deze presentatie staan we stil bij het hopeloze gevoel dat depressie heet.

Fytochemicaliën - 10 april 2018

(spreker: Ingrid Wijngaarde)
In deze presentatie bespreken we moleculen waar ons lichaam niet zonder kan, om het uiterst vernuftige afweergeschut van ons lichaam goed te laten functioneren - we hebben het over fytochemicaliën en antioxidanten—de moleculen die we opnemen uit ons voedsel, die helpen in de strijd tegen ziekte

Immuunsysteem - 10 april 2018

(spreker: Ingrid Wijngaarde)
Het immuunsysteem bestaat uit legioenen mobiele soldaten, met een arsenaal aan dodelijke wapens en een uitgekiend chemisch communicatiesysteem. Laten we eens bekijken wat dat interne leger in ons voor ons doet.

Botontkalking - 17 april 2018

(spreker: Celeste Hoff )
Heden ten dage verzwakt osteoporose pijnloos en stil de botten van miljoenen niets vermoedende mensen. Sterke botten worden langzamerhand dun en poreus, van binnen zacht en sponsachtig, waardoor ze makkelijk krom groeien en breken. In deze presentatie bespreken we hoe u uw botten sterk houdt.

Artritis - 17 april 2018

(spreker: Celeste Hoff)
Mensen die lijden aan artritis weten dat elke beweging pijn doet. Zou het niet geweldig zijn om ’s morgens zonder pijn uit bed te komen? In deze lezing bespreken we wat u zelf kunt doen om rugpijn en de pijn van artritis te verminderen.

Infectieziekten - 24 april 2018

(spreker: Rens Bijma)
Veel mensen denken dat infectieziekten in Westerse landen niet echt een gevaar zijn. Maar niets is minder waar. De lijst infectieziekten bevat meer aandoeningen dan verkoudheid, griep en bacteriële longontsteking. De keer toen uw maag overstuur was na het eten en u diarree kreeg, kon het heel goed een Salmonella-vergiftiging zijn geweest. Hoewel we geen invloed hebben op het oplopen van sommige van deze besmettingen, kunnen we meestal eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen en ons immuunsysteem versterken. In deze lezing bespreken we deze maatregelen, en meer.

SOA’s - 24 april 2018

(spreker: Rens Bijma)
Dat je een soa kunt oplopen bij seks is geen geheim. Niemand denkt dat het hem of haar zal overkomen, maar toch lopen meer dan 1,6 miljoen jongeren met een of meerdere soa’s rond! Dit is een epidemie! In deze presentatie bespreken wij de aandoeningen waar we ons het meest voor schamen, en die het meest worden ontkend, en we hebben het over hoe we onszelf ertegen kunnen beschermen.

Hydrotherapie - 01 mei 2018

(spreker: Obientha Adams )
Alle leven op aarde en de aarde zelf bestaan voor 70% uit water. Het zou gek zijn als water geen ander gezondheidsvoordeel zou hebben dan die 70% in ons in stand te houden. Voor veel lastige ongemakken is water een van de eenvoudigste en meest effectieve hulpmiddelen van de natuur.

Houtskool - 01 mei 2018

(spreker: Obientha Adams )
Deze presentatie bestaat uit een lezing en een demonstratie-workshop over houtskool. Een eerste hulpmiddel uit de natuur. Dit natuurlijk middel wordt al duizenden jaren gebruikt. In de Westerse landen kennen we het medicinaal gebruik als ontgifter in de vorm van de zwarte Norit-tabletjes. De voordelen van houtskool zijn sinds de oudheid bekend. We demonstreren een paar gebruiksmogelijkheden

Lucht - 08 mei 2018

(spreker: Daphne Christina)

Lucht is van vitaal belang voor elk van de miljarden cellen in ons lichaam. In deze lezing zullen we kijken naar manieren waarop we de voordelen van lucht - de adem van het leven - kunnen maximaliseren.

Diabetes - 08 mei 2018

(spreker: Daphne Christina )

Het lichaam heeft glucose nodig voor energie – het is bijvoorbeeld de enige energiebron die je hersenen kunnen gebruiken. Het gehalte in het bloed moet voortdurend binnen zeer nauwe grenzen geregeld worden. Je kunt niet leven zonder glucose, maar te veel suiker in het bloed is een dodelijk gif voor het hele lichaam, en vooral voor je hersenen. Diabetes wordt gekenmerkt door herhaaldelijk of voortdurend verhoogde bloedglucosewaarden. In deze lezing bespreken we manieren om diabetes te ontwapenen door aangepaste levensstijl keuzes te maken.

Water - 15 mei 2018

(spreker: Ronald van den End )
Wist u dat dinosauriërs hoogstwaarschijnlijk het zelfde water hebben gedronken als wij vandaag aan de dag? Al het water dat er is, was er toen al en zal er in de toekomst ook nog zijn. Na zuurstof is het de stof die het meest in ons lichaam voorkomt. Zonder voldoende water kunnen we niet gezond blijven.

Zonlicht - 15 mei 2018

(spreker: Ronald van den End)
Niemand wil huidkanker en niemand wil een gerimpelde, verouderde huid! Dus - "wees voorzichtig met de zon", wordt ons steevast verteld. We proberen het, maar de warmte van de zon op onze huid is heerlijk. Wij bedekken onze huid; we smeren veel zonnebrandcrème, of we blijven gewoon binnen. Maar hoe kan zoiets heerlijks als zonlicht, zo nodig zijn voor onze gezondheid en tegelijkertijd zo schadelijk?

Hartziekten - 22 mei 2018

(spreker: Celeste Hoff)

Doodsoorzaak nr. 1 in Westerse landen en over de hele wereld, zijn hart- en vaatziekten. Wereldwijd stierven er in 2008 meer dan 17 miljoen mensen aan hartziekten en verwacht wordt dat het tegen de 24 miljoen zal zijn in 2030. De helft van de sterfgevallen in Europa is te wijten aan hart- en vaatziekten. In Nederland stierven er in 2016 meer dan 38.600 personen aan hart- en vaatziekten. Een onvermijdelijk lot? Wij presenteren de bewijzen dat dit niet het geval is.

Hogebloeddruk - 22 mei 2018

(spreker: Celeste Hoff)

Het onderwerp van deze lezing is: Hogebloeddruk, de stille moordenaar. Hoge bloeddruk of Hypertensie is een van de gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw, die we overal in de wereld tegenkomen, van 600 miljoen in 1980 tot 1 miljard in 2008, met 9 miljoen doden per jaar. Uw levensstijl kan voorkomen dat u hoge bloeddrukstatistiek wordt (of blijft).

Lichaamsbeweging - 29 mei 2018

(spreker: Belinda Keizer)

In het verleden woonden de meeste mensen op het land, ze verbouwden hun eigen voedsel en hadden daardoor voldoende fysieke activiteiten. Tegenwoordig wonen de meeste mensen in steden. Velen daarvan rijden in auto's of bussen en werken op een kantoor. Wanneer ze thuiskomen, zijn velen te moe voor sport, en ze brengen hun vrije tijd door voor de tv of achter de PC. We bespreken wat deze inactiviteit met onze gezondheid doet.

Gewichtscontrole - 29 mei 2018

(spreker: Belinda Keizer)

In grote delen van de Westerse wereld is obesitas een steeds groter wordende bedreiging voor de volksgezondheid. In deze presentatie bespreken we tien eenvoudige, praktische stappen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Vertrouwen - 05 juni 2018

(spreker: Jan Rokus Belder)

U wilt gewoon stoppen met roken, gezonder eten, die extra kilo’s kwijtraken, vroeger opstaan. De meesten van ons willen echt gezonder en gedisciplineerder leven. Maar toch komen onze meest vastberaden pogingen om te veranderen te vaak tot niets. We willen veranderen, maar waar vinden we daarvoor de wilskracht? Hoe motiveren we onszelf? We bespreken hoe belangrijk sleutelkenmerk nummer 8 vier tot veertien jaar aan uw leven kan toevoegen.